Activiteiten

Museumbezoek. Langs kunsthistorische TOPtentoonstellingen

De serie bestaat uit zes inleidende hoorcolleges rond interessante kunst- of cultuurhistorische tentoonstellingen. Vervolgens bezoekt u die exposities in toonaangevende musea. In totaal gaat u met een vaste groep cursisten onder begeleiding van Uw docent gedurende het hele studiejaar 2019-2020 zesmaal op excursie. Twee excursies daarvan zijn dagvullend.

Het nieuwe programma staat online bij HOVO-Rotterdam, klik hier voor meer informatie.

Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

Dagexcursie

OKTOBER

Brussel, BOZAR: Brancusi.

In het kader van de Europalia Roemenië organiseert het BOZAR een spectaculaire overzichtstentoonstelling van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957). Hij wordt beschouwd als sleutelfiguur en pionier van het modernisme. Zijn werk wordt getoond met dat van tijdgenoten als o.a. Duchamp en Modigliani.

Ten slotte bezoeken we het recentelijk heropende AfricaMuseum (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) in Tervuren. 

NOVEMBER

Amsterdam, Rijksmuseum: Rembrandt – Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters.

In het kader van het Rembrandt-jaar presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling van meesters uit de 17deeeuw uit Nederland en Spanje. In paren worden schilderijen getoond van Nederlandse en Spaanse grote meesters als Rembrandt en Velázquez, Vermeer en Zurbarán, Hals en Ribera. Door deze zo te presenteren, gaan ze de dialoog met elkaar aan.

DECEMBER

Den Haag, Gemeentemuseum: Monet – Tuinen van Verbeelding.

Deze tentoonstelling richt zich op de langstdurende periode van Monets leven; de jaren 1900-1926. Hij maakte in Giverny de beroemde schilderijen van zijn eigen tuinen. Met meer dan 40 internationale bruiklenen vormt het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum, het middelpunt.

FEBRUARI

Den Haag, Museum Beelden aan Zee: Niki de Saint Phalle, Nana’s aan Zee.

Wie kent ze niet? De Nana’s; de kleurrijke uitbundig vrolijke vrouwenfiguren. Halverwege de jaren zestig van de 20steeeuw zorgden deze weliswaar voor ophef, maar daarna werden ze onverminderd populair. Mede omdat ze een ode brengen aan de vrouwelijkheid.

MAART

Amsterdam, Stedelijk Museum: Carlos Amorales, The man who did all things forbidden.

In deze multidisciplinaire tentoonstelling komen alle aspecten van het kunstenaarschap van de Mexicaan Carlos Amorales (1970) aan bod. Zijn dromerige en sprookjesachtige idioom laat vooral de donkere kanten zien van menselijke relaties en de sociaal-politieke realiteit in Latijns-Amerika.

Dagexcursie

APRIL

Gent, Museum voor Schone Kunsten: Jan van Eyck: Een optische revolutie.

Eind 2019 wordt de restauratie van het beroemdste werk van Jan van Eyck, het veelluik het Lam Gods, afgerond. Ter ere daarvan wordt in Gent in 2020 het themajaar Van Eyck georganiseerd. Daarbij komt zeker de helft van de slechts twintigtal werken die er van Van Eyck bewaard zijn, speciaal naar Gent.