Activiteiten

Cursus museumbezoek toptentoonstellingen In deze cursus worden, na inleidende colleges, in totaal 6 bijzondere exposities in binnen- en buitenland bezocht. Daarbij horen ook 2 dagexcursies met nevenprogramma. Het aantrekkelijke van deze cursus is dat U met Uw vaste docent deze tentoonstellingen gaat bezoeken. Daardoor kunnen er zowel bij de inleidende colleges als bij de rondleidingen dwarsverbanden worden gelegd.

Het nieuwe programma staat online bij HOVO-Rotterdam, klik hier voor meer informatie.

 

Den Haag, Gemeentemuseum: Alexej von Jawlensky, Expressiviteit en Religie.
De Russische kunstenaar Alexej van Jawelnsky (1864-1941) was in 1912 in München samen met Wassily Kandinsky, Franz Marc, Paul Klee en Gabriele Münter en Marianne von Werfkin een van de oprichters van de grote expressionistische kunstenaarsgroepering Der Blaue Reiter. Het Gemeentemuseum stelt een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk samen, met veel bruiklenen uit familiebezit en internationale kunstverzamelingen. 

Haarlem, Teylers Museum: Leonardo.
Nooit eerder is er in ons land een expositie gehouden met zeker dertig originele tekeningen van Leonardo da Vinci (1452-1519). De expositie concentreert zich op één zeer belangrijk aspect van Leonardo’s werk: namelijk op de wijze waarop hij menselijke karakters en emoties uitbeeldde, zoals op zijn fresco van Het laatste Avondmaal in een klooster in Milaan.

Rotterdam, Kunsthal: Actie = Reactie. 100 jaar Kinetische Kunst.
Kinetische kunst is een stroming waarin beweging centraal staat en de werken optische illusies teweegbrengen bij de kijker. Het is kunst die alle facetten van beweging, structuur, ritme, vibratie etc onderzoekt. De Kunsthal laat met deze tentoonstelling de volle reikwijdte van deze Bewegingskunst zien.

Den Haag, Museum Beelden aan Zee: Zadkine

Ossip Zadkine’s aangrijpende sculptuur De Verwoeste Stad (1953) naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam is algemeen bekend. Maar de overzichtstentoonstelling van deze Russisch-Franse beeldhouwer laat vooral zijn veelzijdigheid en reikwijdte zien.

Utrecht, Centraal Museum: Utrecht, Caravaggio en Europa.
Amersfoort, Kunsthal KAdE: Caspar van Wittel De Ontdekking van een Hollandse meester in Italië.

Deze dagexcursie brengt ons bij Nederlandse kunstenaars uit de 17deeeuw die door hun verblijf in Rome verrassend nieuw werk zouden gaan maken.

We zien eerst in Utrecht werk van 3 Utrechtse schilders, Van Honthorst, Van Baburen en Ter Brugghen, die tijdens hun verblijf in Rome begin 17deeeuw werden beïnvloed door het werk van Caravaggio.

Vervolgens zien we in Amersfoort werk van de aldaar geboren kunstenaar Van Wittel die snel na aankomst in Rome in 1674 furore maakte met zijn genre van stadsgezichten. Daarmee werd hij een van de meest succesvolle kunstenaars van Rome. Ook zijn navolgers als Canaletto zouden met dit genre grote triomfen vieren.

Groningen, Groninger Museum: Dale Chihuly – Master of Glass and Colour.
De hedendaagse Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly (1941) liet zich bijscholen in het Venetiaanse Murano. Inmiddels voert hij mede dankzij de vele medewerkers uit zijn Chihuly Studio grootschalige decoratieprogramma’s in glas uit. In het Groninger Museum zal hij zijn grootste museale expositie in Europa tonen. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit zijn oeuvre. En het toont hiermee respect voor een eeuwenoud, maar nog steeds actueel ambacht.